De oudere kat
Sloomheid en traagheid wordt bij oudere katten vaak aan de leeftijd toegeschreven, terwijl dit heel vaak het gevolg is van kwalen die in het beginstadium goed te behandelen zijn.
Bezorg uw kat een gezonde oude dag!
Het verzorgen van uw oudere kat betekent méér dan het behandelen van problemen als deze zich voordoen. Door te weten waar u op moet letten als het gaat om de gezondheid van uw viervoetige vriend(en), kunt u zelf meewerken aan het vroegtijdig opsporen van problemen. Hierdoor zullen u en uw kat langer en zorgelozer van elkaar kunnen genieten!
Sloomheid en traagheid wordt bij oudere katten vaak aan de leeftijd toegeschreven, terwijl dit heel vaak het gevolg is van kwalen die in het beginstadium goed te behandelen zijn. Met name nierproblemen, hartafwijkingen en stofwisselingsziektes zien we vooral bij oudere katten, maar ze worden vaak te laat ontdekt.
Ziektepreventie bij oudere katten
Download onderaan deze pagina de checklist!
- Jaarlijks vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte.
- Regelmatig ontwormen (2 x per jaar)
- Speciale voeding
- Regelmatige een check-up laten doen
Een check-up bestaat uit een lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloed- en urineonderzoek. Indien daar aanleiding voor is kan de check-up uitgebreid worden met verder onderzoek, bijvoorbeeld een röntgenfoto en/of een ECG.
Een lichamelijk onderzoek adviseren wij tot 9 jaar jaarlijks, daarna ieder half jaar. Hierbij worden gebitsproblemen, overgewicht, hartafwijkingen, tumoren enz enz opgespoord.
Bloedonderzoek wordt door ons aangeraden vanaf de leeftijd van 8 jaar, daarna jaarlijks. Bij de hoogbejaarde katten is soms een halfjaarlijkse controle aan te raden. Nierziektes, leverproblemen, suikerziekte, kanker, en bloedziektes worden zo ontdekt.
Urineonderzoek wordt vanaf 7 jaar ieder jaar aangeraden. Om urine op te vangen kunt u bij ons speciale korrels voor in de kattenbak halen. Wordt gebruikt om nierproblemen en suikerziekte in het allervroegste stadium op te sporen.