CT
Ook voor úw dier mogelijk!
Wat is CT?
CT (Computed Tomography) is een onderzoekstechniek waarbij het lichaam met röntgenstraling onderzocht wordt. Rondom de tunnel waar de patiënt doorheen beweegt draait een röntgenbuis met hoge snelheid. De buis zendt een smalle bundel straling door het lichaam, welke aan de overzijde door een detector opgevangen wordt. Ons systeem (64 slice) bevat 64 van deze detectoren, zodat zeer snel beelden met een zeer hoge resolutie kunnen worden gemaakt. De scanner scant een afgebakend deel van het lichaam in groot aantal plakjes in, waarna in iedere gewenste richting dwarsdoorsnedes gemaakt kunnen worden, alsmede een 3D beeld van het gescande gebied.
Veiligheid
Een CT scanner werkt met röntgenstraling. Daarom kunt u tijdens het onderzoek niet bij uw dier aanwezig zijn. Het maken van een scan duurt maar kort, meestal slechts enkele minuten, waarna het dier weer uit de scanner gehaald wordt. Tijdens het onderzoek kunt u in de wachtkamer een kop koffie of thee drinken.
Waarom CT?
Iedere eigenaar die met een ziek dier de dierenarts bezoekt is in principe slechts geïnteresseerd in drie zaken:
1. Wat heeft ie? (Diagnose)
2. Wat zijn de kansen op herstel? (Prognose)
3. Wat is er aan te doen? (Therapie)
Het zal duidelijk zijn dat vraag twee en drie niet goed beantwoord kunnen worden als er geen diagnose is.
Het komt nog heel vaak voor dat er geen goede diagnose gesteld kan worden met de gebruikelijke onderzoekstechnieken zoals röntgenfoto’s en echografie. In veel gevallen kan de CT dan uitkomst bieden. Soms is een MRI een betere optie.
Narcose
Als u bij ons een afspraak maakt voor een CT, betekent dit dat uw dier onder narcose gebracht moet worden. Tijdens het onderzoek, mag hij/zij namelijk absoluut niet bewegen. Een goede voorbereiding voor een onderzoek onder narcose begint bij u thuis. De dag vóór de narcose mag uw dier vanaf 18.00 uur geen eten meer hebben. Water mag wél! De volgende dag komt u op het afgesproken tijdstip naar de kliniek. Honden s.v.p. van tevoren even uitlaten! Als u uw huisdier bij ons brengt doet u dat in de (terechte) veronderstelling dat hij/zij omringd wordt door de best mogelijke medische zorg. Daarom wordt in ieder geval altijd een lichamelijk onderzoek gedaan vóórdat het dier in slaap gebracht wordt. Met name wordt hierbij natuurlijk op hart en longen gelet. Als u op verwijzing door een andere dierenarts bij ons komt zou het prettig zijn om de medische geschiedenis van uw dier (met eventuele bloeduitslagen en/of röntgenfoto’s) mee te nemen. Net als in de geneeskunde voor mensen, zijn de anesthesiemiddelen in de diergeneeskunde zeer veilig. De risico’s van een narcose zijn voor een gezond dier dan ook minimaal. Als er echter (aan u en ons onbekende) gezondheidsproblemen zijn, kan een narcose bepaalde problemen opleveren. Als het onderzoek voor de narcose geen afwijkingen oplevert, kan ons team met een gerust hart uw dier onder narcose brengen en aan het onderzoek beginnen. Tijdens de narcose wordt het dier continu bewaakt. Na afloop van het onderzoek wordt het dier wakker gemaakt, en mag het in de regel meteen weer mee naar huis.
Na het onderzoek
Zodra het onderzoek van het dier is afgerond moeten de resultaten, de verkregen beelden, beoordeeld worden. Vaak kan al direkt na het onderzoek een diagnose gesteld worden. Indien nodig worden beelden voor extra beoordeling voorlegd aan experts op het gebied van de medische beeldvorming: Dr. I Gielen en Prof. H van Bree van de Rijksuniversiteit Gent. Vervolgens wordt er door ons een behandelingsplan voorgesteld.
Als u op verwijzing door uw eigen dierenarts bij ons bent, wordt u terugverwezen en krijgt uw dierenarts zo snel mogelijk een rapportage van ons (per telefoon, post, fax of e-mail), zodat u, eenmaal weer thuis, samen met hem/haar een plan kunt opstellen voor verdere behandeling.
Wanneer CT en wanneer MRI ?
Voor sommige problemen is de MRI de beste manier om tot een diagnose te komen, voor andere de CT.
Klik HIER om een overzicht te zien welke onderzoeksmethode het beste is.